ANTALYA FİNİKE İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Temel Eğitim Kurumları Tasarım-Beceri Atölyeleri Örnek Teknik Şartnameleri

Bakanlığımız 2023 Eğitim Vizyonu Belgesinde; ilkokuldan başlanarak tüm öğretim kademelerinde, çocukların sahip oldukları yetenek kümeleriyle ilişkilendirilmiş becerilerin uygulama düzeyinde kazandırılabilmesi için okullarda Tasarım-Beceri Atölyeleri kurulacağı ile ilgili Bakanlığımızın 08/05/2019 tarihli ve 9089341 sayılı yazısı ve teknik şartname CD'si ekte gönderilmiştir.
Temel Eğitim Kurumları Tasarım-Beceri Atölyeleri Örnek Teknik Şartnameleri

Ekteki CD 'yi indirmek için tıklatınız.


T.C.

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

İnşaat ve Emlak Dairesi Başkanlığı


 


Sayı:    74644551-755.01-E.908934108.05.2019

Konu :   Temel Eğitim Kurumları Tasarım-Beceri

              Atölyeleri Örnek Teknik Şartnameleri



DAĞITIM YERLERİNE


Bakanlığımız 2023 Eğitim Vizyonu Belgesinde; ilkokuldan başlanarak tüm öğretim kademelerinde, çocukların sahip oldukları yetenek kümeleriyle ilişkilendirilmiş becerilerin uygulama düzeyinde kazandırılabilmesi için okullarda Tasarım-Beceri Atölyeleri kurulacağı belirtilmiştir. Bu atölyelerdeki etkinlikler bilim, sanat, spor, kültür ve yaşam becerileri odaklı yapılandırılacaktır. Tasarım-Beceri Atölyeleri ilkokul, ortaokul ve lise düzeyinde ortak bir amaç doğrultusunda tasarlanmış ve mesleklerle ilişkilendirilmiş işlikler olacaktır. Bilmekten çok tasarlamanın, yapmanın, üretmenin ön plana çıkacağı bu atölyeler çocuğun kendisini, meslekleri, çevresini tanımasına yardımcı olacağı düşünülmektedir. Bununla beraber bu atölyeler yeniçağın gerektirdiği problem çözme, eleştirel düşünme, üretkenlik, takım çalışması ve çoklu okuryazarlık becerilerinin kazandırılması için somut mekânlar olarak düzenleneceği öngörülmüştür.

Bu kapsamda, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı ilkokul ve ortaokul eğitim yapılarında kurulacak olan Tasarım-Beceri Atölyelerinin genel işleyiş ve mekânsal kurgusuna temel teşkil edecek genel yapım, mobilya ve donatıma ilişkin örnek teknik şartnameler ilgili Birimlerin katkıları alınarak Bakanlığımızca oluşturulmuş olup, yazımız ekinde gönderilmektedir.

Temel Eğitim kurumlarında kurulması planlanan Tasarım-Beceri Atölyeleri için aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir:

?Teknik Şartnameler, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı ilkokul ve ortaokul eğitim yapılarında kurulacak olan Tasarım-Beceri Atölyeler yapım işlerinin nasıl uygulanacağına ilişkin örnek ve standart oluşturması amacıyla hazırlanmıştır.

?Atölyeler, Bakanlığımızca hazırlanarak illerin kullanımına sunulmuş olan tip projeler ve ihtiyaç programlarında belirtilen sınıf büyüklükleri dikkate alınarak standart 48m2 olarak planlanmıştır. Ancak, fiziki olarak kapasitesi dolu olan okullarda 48m2'den küçük alanlar ile atölye için daha büyük mekanlara sahip okullarda da atölye alanı planlanabilecektir.

?Atölye yapılacak alanlar belirlenirken mümkün olduğunca yapım ve erişim kolaylığı gözetilmeli, en üst kat ve bodrum katlar son tercih olmalıdır. Yerel kültür ve ekonomik avantajlar atölye seçimi ve yapımı aşamasında değerlendirilmelidir.

Bununla birlikte fiziki mekânı hazır olan okullar atölye yapımı için öncelikli olarak değerlendirmeye alınacak, fiziki kısıtlar nedeniyle bütün atölyelerin kurulmasına imkân olmayan okullarda yöresel ihtiyaçlar ve okul idarecilerinin görüşü doğrultusuna hareket edilecektir. 

?Yapım yılı itibarıyla 15 yıl 'dan daha eski okul binalarında, mekanik ve elektrik tesisatı açısından güvenlik kriterlerinin sağlanıp sağlanmayacağı titizlikle etüt edilmelidir.

?Mevcut yatırımlardan (Fatih Projesi gibi) azami ölçüde istifade edilmeli, yapılacak atölyelerle ilgili uygulama projeleri hazırlanırken, projeler bu altyapı ile uyumlu düşünülmeli ve okullar arasında adaletsizliğe mahal vermemek için atölyeler benzer ve denk iyileştirmeler ile oluşturulmalıdır. Atölyelerde kullanılacak beyaz eşyaların, elektrikli ev aletlerinin ve ocakların günlük ev kullanımından daha sık ve eğitim amaçlı kullanılacağı, bu nedenle emniyet ve dayanıklılık kriterlerinin öne çıktığı göz önünde bulundurulmalıdır. Tüm atölyelerde güvenlik ve kullanışlılık öncelik olup, hedef yaş grubunda ilk defa bu türde atölye çalışmalarının gerçekleştirileceği unutulmamalıdır.


?Müdürlüğünüz tarafından atölye kurulacak olan her okulun fiziki şartları yerinde incelenerek ve gönderilmiş olan şartnameler örnek alınarak yerine göre mimari, inşaat, elektrik ve mekanik (gerekli ise) tadilat projeleri oluşturulmalıdır. Ayrıca planlaması yapılan her okul için yapım genel (inşaat, elektrik ve mekanik) ve mobilya şartnameleri yeni çizilen tadilat projelerine göre İdareniz tarafından revize edilmelidir.

?Yeni mimari, elektrik, mekanik ve inşaat işleri projelerinin çıkarılması, mobilyaların yerleştirilmesi ve şartnamelerin revize edilmesi işlemleri İdarenin kendisi tarafından (İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde görevli teknik personel/Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinde görevli teknik personel/YİKOB/İl Özel İdarelerinde görevli teknik personel) yapılabileceği gibi yükleniciler vasıtasıyla da yaptırılabilecektir.

?2019/4 Nolu Genelgenin 10. Maddesinde "Büyük onarım ve tadilat işleri eğitim binalarının mimari fonksiyon gerektiren projelerinde herhangi bir değişiklik yapılmadan gerçekleştirilecektir. Eğitim binalarının mimari projelerinde değişiklik gerektiren işlerde ise Bakanlığımız onayı alınacaktır." hükmü mevcuttur. Tadilat projesi uygulaması sırasında; eğitim binasının mimari temel kurgusunu ve statik sistemini değiştirecek, fonksiyonel dengeleri bozacak şekilde esaslı revizyon yapılmayacaktır. Mimari revizyonun gerekli olması halinde tadilat projesi, fonksiyon yönüyle incelenmek üzere İnşaat ve Emlak Dairesi Başkanlığına gönderilecek ve uygun görüş alınacaktır. Her türlü tadilat / proje revizyon talepleri, işin ihalesinden önce Bakanlığımıza intikal ettirilecek, sözleşmelerin imzalanmasından sonra proje değişikliğine gidilmeyecektir. Ayrıca ihale öncesinde hazırlanan teknik şartnamenin ve atölye tadilat işine ait uygulama projesinin değişikliğe uğramaması için teknik şartnamelerin ve projelerin ihale öncesinde yeterli ve güvenilir etütlere dayandırılarak, uygulama sırasında herhangi bir değişikliğe maruz bırakılmayacak şekilde hazırlanması gerekmektedir.

?Yapılması planlanan tadilat kapsamında uygulanacak tüm projelerin, uygulama aşamasına geçilmeden önce yürürlükte bulunan Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Kurumlara Ait Açma, Kapatma ve Ad Verme Yönetmeliğine, Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğine, Sığınak Yönetmeliğine, Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmeliğe, Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğine, Türkiye Bina Deprem Yönetmeliğine, Otopark Yönetmeliğine, engellilerle ilgili standartlara, Fatih Projesi Kriterlerine, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yürürlükteki diğer mevzuatına ve İş Sağlığı ve Güvenliği Kurallarına uygun düzenlenmesi ve uygulanması gerekmektedir.

Bilgilerinizi ve gereğini arz/rica ederim.                                                                


                                                                                                                        Umut GÜR

                                                                                                                           Bakan a.

                                                                                                     İnşaat ve Emlak Dairesi Başkanı V.


                                                                

Ek:

1-Teknik Şartnameler (8 Dosya-DVD)

(Posta ile gönderilecektir.)


Dağıtım :

Gereği:                                              Bilgi:

B Planı                                             - Temel Eğitim Genel Müdürlüğü 

 

                                                                                                            

KUM MAH. AKDENİZ BUL. HÜKÜMET KONAĞI BLOK NO 292 İÇ KAPI NO 1 FİNİKE / ANTALYA - 0 242 855 15 40

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.